Κατηγορίες
tech

Ρύθμιση RealVNC Server στο Raspberry Pi

Συμβατότητα με άλλους πελάτες VNC

Το RealVNC, που χρησιμοποιείται και στο Raspberry Pi OS, δεν επιτρέπει εισερχόμενες συνδέσεις από άλλους υπολογιστές, με χρήση username και password, εκτός και αν η εισερχόμενη σύνδεση προέρχεται από απομακρυσμένο υπολογιστή που χρησιμοποιεί τον πελάτη VNC Viewer.

Αν θέλετε να συνδεθείτε στο Raspberry Pi χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό πελάτη, όπως το Vinagre ή το TightVNC, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις του RealVNC Server στο Raspberry Pi.

Ρυθμίσεις

Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού ή μια σύνδεση SSH και πληκτρολογήστε:

sudo nano /etc/vnc/config.d/common.custom
Type Authentication=VncAuth

Αποθηκεύστε και βγείτε από το nano με Control+X, και Υ.

Τώρα πρέπει να ορίσετε ένα ξεχωριστό συνθηματικό VNC πληκτρολογώντας:

sudo vncpasswd -service

Κάντε επανεκκίνηση ή πληκτρολογήστε:

sudo systemctl restart vncserver-x11-serviced.service

Είστε έτοιμοι. Μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας έναν οποιοδήποτε πελάτη VNC, όπως το Vinagre.

Κατηγορίες
social

Σταθερότητα ή προσαρμοστικότητα;

Ως άνθρωποι, μας αρέσει η σταθερότητα. Όταν κάτι μας αναγκάζει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, αντιδρούμε. Αυτό είναι καλό γιατί με την σταθερότητα μπορούμε να προγραμματίζουμε το μέλλον μας καλύτερα και πιο αποδοτικά. Ένα άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό είναι η προσαρμοστικότητα. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η προσαρμοστικότητα μπορεί να μας σώσει. Είναι σίγουρο ότι το ανθρώπινο είδος δεν θα είχε επιβιώσει αν δεν είχε επιδείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Μερικές φορές, προκύπτουν καταστάσεις που αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους. Άλλοι υιοθετούν σχετικά γρήγορα μια νέα ιδέα ή συμπεριφορά, δείχνοντας προσαρμοστικότητα, ενώ άλλοι αντιδρούν στην νέα ιδέα ή συμπεριφορά, δείχνοντας σταθερότητα. Όταν υπάρχει τέτοιος διχασμός, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εκ των προτέρων για το τι είναι καλύτερο για το ανθρώπινο είδος. Αυτό αποδεικνύεται εκ των υστέρων και σταδιακά, όταν η μία ομάδα αρχίζει σιγά-σιγά να αποδέχεται τις θέσεις της άλλης ομάδας. Όταν περνάνε τα χρόνια και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τότε προφανώς είναι εξίσου χρήσιμες και αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές.

Μία περίπτωση που ενώ υπήρχαν έντονες αρχικές αντιδράσεις, στην συνέχεια όλοι προσαρμόστηκαν σε μια νέα κατάσταση, ήταν αυτή με την υποχρεωτική χρήση των ζωνών ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Τότε υπήρχαν άνθρωποι που ανέφεραν ότι «είναι καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», «είναι πολύ εκνευριστικό», «είναι απαίσια ιδέα», «είναι αναποτελεσματικό», «δεν είναι βολικό». Σήμερα είναι αυτονόητο και απολύτως κατανοητό από την συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών σε οχήματα, ότι η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι κάτι που πρέπει να τηρείται πάντα και σώζει ζωές.

Δείτε ένα δίλεπτο βίντεο με τίτλο “A Million More” (Οκτ 2020) που δημιούργησε η Volvo. Η εταιρία σε συνεργασία με τον μηχανικό Nils Ivar Bohlin, προώθησε την ζώνη ασφαλείας τριών σημείων το 1959. Η νέα σχεδίαση της ζώνης έγινε ελεύθερα διαθέσιμη για χρήση από το κοινό και από άλλους κατασκευαστές, το 1968.

Σταθερότητα ή προσαρμοστικότητα, εσείς αποφασίζετε. Για το καλό το δικό σας, αλλά και όλου του κόσμου.

Αποποίηση: Στο παρόν άρθρο εκφράζονται αποκλειστικά οι προσωπικές μου απόψεις και δεν έχω καμία σχέση με εταιρίες ή προϊόντα που αναφέρονται.

Κατηγορίες
tech

Regex ή κανονικές εκφράσεις

Οι περισσότεροι χρήστες είναι συνήθως ικανοποιημένοι με τις δυνατότητες εύρεσης αντικατάστασης που μπορεί να έχει κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή τους. Τι κάνουν όμως οι χρήστες που θέλουν να υλοποιήσουν πιο σύνθετα πράγματα, όπως για παράδειγμα να σβήσουν σε κάθε σειρά, όλους τους χαρακτήρες πριν από κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα π.χ. τον χαρακτήρα underscore ( _ );

Μια πολύ συνηθισμένη λύση είναι η χρήση των κανονικών εκφράσεων, regular expressions στα αγγλικά, ή για συντομία regex.

Οπότε η λύση στο προηγούμενο πρόβλημα είναι να γράψουν: ^[^_]*_ το οποίο σημαίνει ότι πρώτα ταιριάζει όλο το κείμενο από την αρχή μέχρι το πρώτο underscore ( _ ), και στη συνέχεια αντικαθιστά το επιλεγμένο κείμενο με την κενή συμβολοσειρά. Δηλαδή με λίγα λόγια διαγράφει από την αρχή της σειράς μέχρι το πρώτο underscore.

Οι κανονικές εκφράσεις δεν είναι τόσο εύκολο να χρησιμοποιηθούν χωρίς προηγούμενη προσπάθεια εκμάθησης, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων και οι απαιτητικοί χρήστες σίγουρα μπορούν να ωφεληθούν από αυτές.

Οι κανονικές εκφράσεις εμφανίστηκαν στην γλώσσα προγραμματισμού Perl και μετά από την επιτυχημένη υιοθέτηση τους από άλλες γλώσσες, δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη PCRE (Perl Compatible Regular Expressions), η οποία είναι γραμμένη στην γλώσσα προγραμματισμού C.

Οι κανονικές εκφράσεις χρησιμοποιούνται σε πολλές δημοφιλείς εφαρμογές ή εξυπηρετητές, όπως LibreOffice, Apache, NginX κλπ.

Μπορείτε να δείτε μια σύγκριση διαφορετικών υλοποιήσεων κανονικών εκφράσεων στην Βικιπαίδεια, ή ακόμη να χρησιμοποιήσετε κάποιο regex cheatsheet.

Κατηγορίες
edu

Κατάληψη μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου

Χθες έμαθα ότι διακινείται η πληροφορία μέσω facebook για επικείμενη κατάληψη σε σχολείο. Πριν δύο χρόνια είχε γίνει ξανά κατάληψη και τότε με είχε στεναχωρήσει το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά δεν ήταν ενήμερα για τους λόγους της κατάληψης, ούτε είχαν ερωτηθεί σχετικά. Έτσι σήμερα, νωρίς το πρωί, αποφάσισα να πάω από κοντά, για να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει, μιας και ούτε τώρα φαινόταν ότι τα παιδιά γνώριζαν κάτι.

Αυτό που αντίκρισα ήταν δύο αναρτημένα πανό και την κεντρική πύλη να είναι αλυσοδεμένη.

Στην συζήτηση που έκανα με κάποια παιδιά έμαθα ότι δεν έγινε κάποιου είδους συνέλευση και μάλιστα οι διευθυντές δεν ερωτήθηκαν καν για το αν τους παραχωρούν κάποια διδακτική ώρα για να κάνουν συνέλευση. Αυτό που έγινε ήταν κατ’ ιδίαν συνεννόηση μεταξύ κάποιων μαθητών στα διαλείμματα.

Εξήγησα στα παιδιά ότι αυτό που κάνουν ονομάζεται «παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας». Ευτυχώς δεν συμμετείχε κανένας ενήλικας, γιατί όπως είχα πληροφορηθεί, θα ήταν μια πράξη που κινεί την αυτόφωρη διαδικασία από την αστυνομία.

Το κύριο θέμα της κατάληψης από τα παιδιά ήταν οι μάσκες. Δεν τους δίνω και πολύ άδικο, μιας και εμένα που φοράω και γυαλιά με εκνευρίζουν αρκετά, αλλά συνεχίζω και τις χρησιμοποιώ. Επίσης έθεσαν θέμα του τρόπου που γίνονται τα διαλείμματα.

Οι διευθυντές, οι οποίοι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές παρέμειναν έξω από το προαύλιο, μιας και δεν τους επιτράπηκε να μπουν, παρέλαβαν ψήφισμα από τους μαθητές, και ενημέρωσαν σχετικά την Διεύθυνση Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσιάζει είναι ότι για μία ακόμη φορά δεν λειτούργησαν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Πολλοί μπορούν να το θεωρούν ασήμαντο, αλλά κάνουν λάθος. Δεν γίνεται να παίρνονται αποφάσεις χωρίς ψηφοφορία. Ακόμη κι αν γίνονται συμβούλια και υπάρχει ψηφοφορία, πάλι πριν προχωρήσει η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει εξασφαλίζεται ότι οι εκπροσωπούμενοι είναι ενημερωμένοι.

Η δημοκρατία δεν υπάρχει γιατί είμαστε έξυπνοι ή όμορφοι ή δυνατοί, αλλά γιατί τηρούμε τις διαδικασίες. Θεωρώ ότι ως γονείς πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε και να πούμε στα παιδιά μας ότι όταν κάνουμε κάτι χωρίς να τηρούμε τις διαδικασίες, θα έρθει σίγουρα και μια στιγμή που κάποιοι άλλοι επίσης δεν θα τηρούν τις διαδικασίες με τρόπο που μπορεί να είναι αντίθετος με τα συμφέροντα μας.

Με τις δημοκρατικές διαδικασίες, εξασφαλίζεται ότι πάντα θα προβάλλονται όλες οι απόψεις και στη συνέχεια θα κυριαρχεί η γνώμη των πολλών.

Κάθε φορά που δεν τηρούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες ή που αδιαφορούμε, χάνουμε και κάτι, το οποίο όταν το αντιληφθούμε μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά.

Έχω συμμετάσχει σε διάφορους συλλόγους και γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο ακόμη και για τους ενήλικες να τηρήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά πραγματικά φίλοι μου, χωρίς αυτές δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι αξιόλογο.

Όσο για τα παιδιά, χαίρομαι που μεγαλώνουν και μαθαίνουν να διεκδικούν αυτά για τα οποία πιστεύουν, που κοινωνικοποιούνται έστω και μέσω μιας κατάληψης, που επιτέλους έχουν μια ευκαιρία να ξεσκάσουν κάνοντας κάτι διαφορετικό από το φοβερά μονότονο προηγούμενο διάστημα (λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού). Αλλά θα χαιρόμουν περισσότερο αν είχαν προηγηθεί οι τυπικές δημοκρατικές διαδικασίες και ελπίζω, με την δική σας βοήθεια, ότι θα δω αυτή την εξέλιξη τα επόμενα χρόνια.

Κατηγορίες
edu

Επίμονη προώθηση πληροφοριών σε κοινωνικά δίκτυα

Πριν λίγες μέρες έπεσε στην αντίληψη μου, ότι σε ομάδα του facebook η οποία έχει ως μέλη κυρίως γονείς δημοτικού σχολείου, έγιναν τέσσερις συνεχόμενες κοινοποιήσεις από το ίδιο άτομο, όλες με περιεχόμενο κατά της χρήσης μάσκας για τον κορονοϊό. Μιας και ήταν ήδη ευρέως γνωστό ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα σχολεία, θεώρησα ότι χρειάζεται μια διευκρίνηση και έτσι ανάρτησα τα εξής:

«Η ομάδα αυτή είναι ανοιχτή για όλους και ο καθένας μπορεί να γράφει τις απόψεις του με δικά του λόγια. Παρόλα αυτά, προωθώντας πολλαπλά μηνύματα που έχουν μη τεκμηριωμένο περιεχόμενο (δηλ. πηγές, όνομα ερευνητή, διαγράμματα αποτελεσμάτων κλπ.), και που είναι αντίθετα από τις οδηγίες του κράτους, το οποίο παρεμπιπτόντως πρέπει να σεβόμαστε ακόμη κι όταν διαφωνούμε, μόνο κακό κάνει.

Η επίμονη προώθηση πληροφοριών σε θέματα που δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε την ικανότητα να ελέγξουμε επιστημονικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια απαξίωσης των διαφορετικών απόψεων, υπέρ της δικής μας, κάτι που στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας, και δεν έχει θέση σε αυτή την ομάδα.»

Κατηγορίες
edu

Προπαίδεια εύκολα και απλά

πίνακας πολλαπλασιασμού
Ο πίνακας της προπαίδειας

Είναι ότι πιο ευχάριστο για τους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους να αποκτούν καινούριες γνώσεις και ικανότητες. Είναι δε τόσο μεγάλη η εκτίμηση για την μόρφωση γενικότερα, που πολλές φορές μάλιστα το παρακάνουν, βάζοντας τα παιδιά τους να παρακολουθούν πολλά πρόσθετα μαθήματα εκτός σχολείου, σε βάρος της απαραίτητης ανάγκης των παιδιών για παιχνίδι και ανεμελιά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που δυσκολεύουν τα παιδιά στο Δημοτικό σχολείο είναι η εκμάθηση της προπαίδειας. Κι αυτό γιατί χρειάζεται πολύ εξάσκηση, κάτι που ούτε οι δάσκαλοι είναι εύκολο να διαθέσουν μιας και μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα σε όλα τα παιδιά, ούτε οι γονείς που συχνά ξεμένουν από υπομονή.

Πριν ξεκινήσουμε το κουίζ, γράφουμε το όνομα μας.

Ανάμεσα στα διάφορα παιχνιδάκια και κόλπα που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των χρόνων με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά, ξεχωρίζει και ο ιστότοπος multiplication.com όπου μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να εξασκηθούν μόνα τους, προσπαθώντας να μειώσουν τα λάθη τους και να αυξήσουν την ταχύτητα που πληκτρολογούν τις απαντήσεις τους.

Το κουίζ έχει 40 τυχαίους πολλαπλασιασμούς και στο τέλος εμφανίζει τα στατιστικά, είτε με την μορφή Κόκκινο=λάθος, Κίτρινο=άργησες, Πράσινο=σωστά, είτε με το πόσα δευτερόλεπτα χρειάστηκε η κάθε μεμονωμένη απάντηση.

Κατά την διάρκεια της εξάσκησης

Το κουίζ αυτό ένας ενήλικας μπορεί να το ολοκληρώσει σε λιγότερο από δύο λεπτά, αλλά για ένα παιδί που τώρα ξεκινάει να μαθαίνει την προπαίδεια μπορεί να χρειαστούν και 10-15 λεπτά. Οπότε, ως γονείς, μπορείτε να δίνετε μια μικρή επιβράβευση ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα του παιδιού, προκειμένου να συνεχίσει να προσπαθεί, και αν φυσικά δείτε μετά από μερικές προσπάθειες σε μία ημέρα, τους χρόνους να χειροτερεύουν, αυτό είναι δείγμα κούρασης και πρέπει να κατευθύνετε το παιδί σε κάτι διαφορετικό, πριν αρχίσει να βλέπει αρνητικά αυτή τη διαδικασία.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί τρεις μήνες ή και περισσότερο. Τα πιο πολλά παιδιά θα έχουν θεαματική βελτίωση ήδη σε ένα μήνα, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουν να εξασκούνται για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό.

Διάγραμα εξέλιξης εκμάθησης πολλαπλασιασμού
Η εξέλιξη της προσπάθειας εκμάθησης της προπαίδειας σε 48 ημέρες, από ένα παιδί 8 ετών.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι σε μόλις 11 ημέρες υπάρχει μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης του κουίζ από περίπου 12 λεπτά σε περίπου 4 λεπτά, με ταυτόχρονη μείωση των λαθών. Από την 11η έως και την 27η ημέρα, υπάρχει χειροτέρευση των επιδόσεων που μάλλον προέρχεται από μείωση ενδιαφέροντος. Τέλος, από την 34η ημέρα βλέπουμε μεγάλη βελτίωση που φτάνει στην 48η ημέρα, όπου είναι φανερό ότι το παιδί ήδη γνωρίζει άριστα την προπαίδεια και μπορεί να ολοκληρώσει το κουίζ σε περίπου 3 λεπτά.

Το παραπάνω διάγραμμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό όλων των παιδιών, μιας και αντιστοιχεί σε ένα μόνο παιδί, και υπάρχει απλά ως ένδειξη της αποτελεσματικότητας που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία με την ταυτόχρονη αλλά ελάχιστη υποστήριξη από τους γονείς.

Η χρήση του ιστοτόπου είναι ασφαλής για παιδιά, δωρεάν, χωρίς να είναι απαραίτητη η εγγραφή, είναι στην αγγλική γλώσσα και εμφανίζει κάποιες διαφημίσεις που δεν είναι καθόλου ενοχλητικές.

Και για να ακολουθήσω τους χρήσιμους αποσαφηνιστικούς κανόνες που υπάρχουν σε κάποιες χώρες, σας δηλώνω ότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον παραπάνω αναφερόμενο ιστότοπο, και ο μοναδικός λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου είναι η εκτίμηση μου για την αποτελεσματική λειτουργία του συγκεκριμένου κουίζ.

Καλή μάθηση

Κατηγορίες
tech

Εγκατάσταση F-Droid & LibreOffice Viewer

Τί κάνουμε αν δεν μπορούμε να ανοίξουμε κάποιο έγγραφο στο Android κινητό ή το τάμπλετ μας; Παρακάτω θα βρείτε μια πολύ καλή λύση που σας προτείνω να την ακολουθήσετε.

Συνήθως όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή στο Android κινητό μας, την αναζητούμε από το Google Play Store, που έχει τεράστια ποικιλία εφαρμογών. Παρόλα αυτά, είναι πολύ ενοχλητικό να έχουν σχεδόν όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές “ενσωματωμένες διαφημίσεις” ή “αγορές εντός της εφαρμογής”. Οι ελάχιστες εφαρμογές που έχει το Play Store χωρίς διαφημίσεις ή αγορές, είναι συχνά χαμηλής ποιότητας.

Η λύση είναι να αποκτήσουμε την δυνατότητα να εγκαθιστούμε εφαρμογές και από ένα άλλο αποθετήριο λογισμικού. Το αποθετήριο αυτό ονομάζεται F-Droid και περιέχει μόνο Ελεύθερο Λογισμικό. Το αποθετήριο αυτό έχει περίπου 3.000 εφαρμογές που μπορεί να μην είναι αρκετές για να ταιριάξουν με όλες τις ανάγκες μας, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να έχουμε πρόσβαση σε έναν κατάλογο με ποιοτικές κυρίως εφαρμογές που ταυτόχρονα μας σέβονται.

Επειδή η Google θεωρεί το F-Droid ανταγωνιστικό του δικού της Play Store, μας δημιουργεί κάποια παραπάνω παράθυρα και ερωτήσεις προκειμένου να καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε το F-Droid. Οπότε ακολουθήστε τα παρακάτω γενικευμένα βήματα και αποκτήστε μια πληθώρα νέων εφαρμογών.

Λήψη αρχείου

  1. Επίσκεψη της ιστοσελίδας f-droid.org και πάτημα στο “Download F-DROID”,
  2. Αποδεχόμαστε τυχόν προειδοποιήσεις και αποθηκεύουμε το αρχείο.

Εγκατάσταση αρχείου

  1. Πατάμε στις κουκίδες επάνω δεξιά στο Chrome,
  2. Πατάμε “Λήψεις”,
  3. Πατάμε στο FDroid.apk,
  4. Αποδεχόμαστε τυχόν προειδοποιήσεις, επιλέγουμε ως αξιόπιστη πηγή,
  5. Πατάμε εγκατάσταση και ΟΚ.

Άνοιγμα F-Droid

  1. Βρίσκουμε το εικονίδιο F-Droid στο σύστημα μας και το πατάμε για να ανοίξει η εφαρμογή (την πρώτη φορά ίσως αργήσει λιγάκι),
  2. Πατάμε στο “Updates” και στη συνέχεια “Ενημέρωση”.
  3. Αποδεχόμαστε τυχόν προειδοποιήσεις, επιλέγουμε ως αξιόπιστη πηγή, πατάμε ΟΚ, πατάμε Εγκατάσταση.

Εγκατάσταση LibreOffice Viewer

Τώρα που το F-Droid έχει ενημερωθεί, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κανονικά. Η πρώτη εφαρμογή που θα εγκαταστήσουμε μέσω του F-Droid είναι το LibreOffice Viewer, ένα πρόγραμμα που μας βοηθάει να προβάλουμε στην οθόνη μας έγγραφα με επέκταση (.odt ods odp .doc .xls .ppt .docx .xlsx .pptx), που έχουν δημιουργηθεί από την δημοφιλή σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice ή από άλλο λογισμικό.

Στο F-Droid πατάμε τον μεγεθυντικό φακό, πληκτρολογούμε “LibreOffice” και πατάμε από τις επιλογές που εμφανίζονται το “LibreOffice Viewer”. Πατάμε “Εγκατάσταση”. Αν χρειαστεί, αποδεχόμαστε τυχόν προειδοποιήσεις, επιλέγουμε ως αξιόπιστη πηγή, και πατάμε “Εγκατάσταση”.

Αρχεία .pdf

Τα αρχεία .pdf είναι καθιερωμένο πρότυπο (PDF/A ISO 19005) και μπορούν να προβληθούν σε οποιαδήποτε συσκευή με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Αν παρόλα αυτά κάποιος έχει δυσκολία να ανοίξει αρχείο .pdf στο κινητό του, μπορεί να εγκαταστήσει από το Google Play Store την εφαρμογή “Google PDF Viewer” ή το “Adobe Acrobat Reader”.

Επίλογος

Μπράβο μας. «Τά ἀγαθά κόποις κτῶνται». Τώρα, με το F-Droid έχουμε μια ποιοτική εναλλακτική λύση και μπορούμε να εξερευνήσουμε πολλές άλλες εφαρμογές που σέβονται τις βασικές ελευθερίες που πρέπει να έχουμε όταν αποφασίζουμε τι θα κάνουμε με το λογισμικό που εγκαθιστούμε στην συσκευή μας. Και μην ξεχνάτε, όταν στέλνετε ένα αρχείο μόνο για προβολή (και όχι για επεξεργασία) είναι πάντα προτιμότερο να το στέλνετε σε μορφή pdf.

Κατηγορίες
Uncategorised

SkarmoutsosV

Φιλοσοφική, κοινωνική, πολιτική, φυσιολατρική, τεχνολογική τοποθεσία, με περιεχόμενο που είναι αντιφατικό, ασυνήθιστο, ουσιαστικό, θεωρητικό.

Κάποια κείμενα είναι γραμμένα με την υποκειμενική υπόθεση ότι βασίζονται σε πάγιες και σταθερές αξίες, άλλα πάλι είναι γραμμένα προσπαθώντας να καλύψουν σφαιρικά ένα θέμα.

Ότι κι αν διαβάσετε, μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι μια παρόρμηση της στιγμής ή μια παγιωμένη εκ γενετής ανάγκη. Το σίγουρο είναι ότι «τα πάντα ρει» (Ηράκλειτος), και αυτό ισχύει επίσης για τις ιδέες μας, τα πιστεύω μας και όλη την ύπαρξη μας.