Κατηγορίες
edu

Σκάκι με το lichess

Με τον χρόνο στο σπίτι να έχει αυξηθεί σημαντικά, καλό είναι να έχουμε και κάποια δραστηριότητα που όχι μόνο να μας διασκεδάζει, αλλά ταυτόχρονα να ακονίζει και το μυαλό μας.

Η τοποθέτηση των κομματιών στο σκάκι
Η τοποθέτηση των κομματιών στο σκάκι

Τέτοια δραστηριότητα είναι και το σκάκι. Αν και παιχνίδι, αντιμετωπίζεται παγκοσμίως ως εξαιρετικά χρήσιμο στην ανάπτυξη της μνήμης και των στρατηγικών δεξιοτήτων μας. Το σκάκι χαρακτηρίζεται ως «βασιλιάς των παιχνιδιών» και ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο παιχνίδι. Η αναγνώριση του υπάρχει και στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως από το πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου διευκολύνει την εξασφάλιση θέσης, σε όσους έχουν διακριθεί στο σκάκι.

Το lichess.org είναι μια άριστη τοποθεσία για να μάθει κάποιος σκάκι ή για να παίξει έχοντας ως αντιπάλους πραγματικούς ανθρώπους. Αφού κάνουμε τα πρώτα μας βήματα και μάθουμε τους βασικούς κανόνες στο σκάκι, μπορούμε να αρχίσουμε να παίζουμε με διαδικτυακούς αντιπάλους. Μετά από περίπου δέκα αγώνες θα αρχίσει να εμφανίζεται η βαθμολογία μας, δηλαδή η κατάταξη που έχουμε σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους παίκτες στο lichess.

Στην αρχή είναι αρκετά πιθανό να χάνουμε στους περισσότερους αγώνες, αλλά μετά από μερικούς ακόμα αγώνες η κατάσταση σταθεροποιείται αρκετά και θα υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις νίκες και στις ήττες μας. Αυτό γίνεται γιατί το lichess επιλέγει αυτόματα ως αντιπάλους μας, όσους έχουν παραπλήσια βαθμολογία, και προσαρμόζει τις επιλογές του ανάλογα με τις νίκες ή τις ήττες μας.

Αν παίζουμε τακτικά, θα δούμε αργά και με την πάροδο κάθε μήνα, την βαθμολογία μας να βελτιώνεται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας μας. Βέβαια για αυτούς που δεν συμπαθούν τις βαθμολογίες, υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν φιλικά παιχνίδια που δεν τις περιλαμβάνουν.

Ανάλογα με το πόσο χρόνο θέλετε να διαθέσετε ή με το τι βρίσκετε πιο ενδιαφέρον, μπορείτε να επιλέξετε στην κανονική εκδοχή του παιχνιδιού, κάποια από τις πέντε κατηγορίες ανάλογα με την χρονική διάρκεια: Bullet, Blitz, Rapid, Κλασικό, Αλληλογραφία.

Επίσης υπάρχουν άλλες οκτώ εκδοχές παιχνιδιών, που η κάθε μία χρησιμοποιεί τους δικούς της κανόνες αλλά όλες παίζονται στην κανονική σκακιέρα και είναι οι: Crazyhouse, Chess960, King of the Hill, Three-check, Antichess, Atomic, Horde, Racing Kings.

Και φυσικά, υπάρχουν τουρνουά, πρωταθλήματα και διάφορα εργαλεία ανάλυσης, που εκτός από τις δυνατότητες που μας δίνουν να μελετήσουμε το σκάκι, κάνουν την επίσκεψη μας στην τοποθεσία αυτή πολύ ενδιαφέρουσα.

Επειδή η χρήση του lichess είναι απολύτως δωρεάν και δεν περιέχει καθόλου διαφημίσεις, δίκαια μπορεί να θεωρηθεί ως η καλύτερη επιλογή για όλους και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το lichess είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, κάτι που ουσιαστικά μας κάνει συνιδιοκτήτες του.

Checkmate#

Έχετε κάτι να σχολιάσετε;