Κατηγορίες
social tech

Δημιουργία ομάδας προγραμματισμού

Η δημιουργία μιας αποδοτικής ομάδας προγραμματισμού είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο αλλά και πολύ πιο χρήσιμο, απ’ ότι η δημιουργία μιας εφαρμογής από ένα μόνο άτομο.

Οι προηγούμενες γνώσεις, η ιδιοσυγκρασία, ο διαθέσιμος χρόνος και οι προσωπικές ανάγκες του κάθε μέλους, δημιουργούν ένα σύνθετο παζλ που λύνεται μόνο με αισιοδοξία και επιμονή.

Με τόσο ευρεία διαφορετικότητα ίσως είναι πολύ εύκολο να απογοητευτούμε. Νομίζω όμως ότι η αυτοεκπαίδευση μας, ξεκινάει ακριβώς τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας, ως διαφορετικός άνθρωπος, μπορεί να προσφέρει στην ομάδα ποικίλα πράγματα και άρα να συμβάλει σε ένα συνολικά καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε μια ομάδα δεν υπάρχει καλύτερος. Μπορεί όμως να υπάρχει προσωρινά καλύτερος σε κάτι συγκεκριμένο και είναι καλό να το αντιλαμβανόμαστε.

Όλοι πρέπει να εξελίσσονται ταυτόχρονα, ίσως με διαφορετικές εξειδικεύσεις, ώστε το άθροισμα των γνώσεων και ικανοτήτων να δημιουργεί μια ομάδα ικανή να λύνει γρήγορα, ακόμη και τα δύσκολα προβλήματα.

Ο καθορισμός στόχων, οι πρωτοβουλίες, η κατανόηση, η παρότρυνση, οι νέες ιδέες, η διάθεση να δεχτούμε ή να προσφέρουμε γνώσεις, η ετοιμότητα να προσαρμοστούμε σε διαφορετικές ιδέες ή μεθοδολογίες ή άτομα, και πάνω απ’ όλα η θέληση μας να ανήκουμε σε μια ομάδα, είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν στην εξέλιξη μας και στην επίτευξη στόχων που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν.

Εκτός από την κοινωνική συνιστώσα η οποία δημιουργεί και την ομάδα, υπάρχει και η τεχνική συνιστώσα που συνήθως υλοποιείται με κάποιο σύστημα διαχείρισης εκδόσεων, όπως το git, με το οποίο μπορούμε να συνεργαζόμαστε με την ομάδα μας με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

Σχετικό άρθρο: Το git με απλά λόγια

Έχετε κάτι να σχολιάσετε;